fbpx

Cum afecteaza legea antifumat spatiile publice

Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise a fost adoptata in decembrie 2015 in plenul Camerei Deputatilor si promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Publicata in Monitorul Oficial pe data de 1 februarie, legea a intrat in vigoare dupa expirarea perioadei legale de 45 de zile, incepand cu data de 16 martie.

Tipuri de spatii afectate de legea antifumat

Fumatul este interzis de joi, 16 martie in toate spatiile publice inchise : restaurante, baruri, cluburi, locuri de munca, transport in comun, unitati de invatamant sau unitati sanitare, dar si in spatiile publice deschise precum locurile de joaca amenajate in aer liber.

Textul legii interzice de asemenea fumatul in unitati de cazare, cluburi (inclusiv cluburi private), sali polivalente sau unitati cultural artistice.

Pe langa spatiile enumerate mai sus, textul legii mai interzice fumatul la locurile de munca, magazine sau mall-uri. Nu se mai poate fuma pe peroane inchise sau refugii inchise – sub statiile de autobuz – si nici in spatiile comune ale cladirilor de locuinte. Potrivit Guvernului, fumatul este interzis si in masina de serviciu, dar si in taxiuri. Se poate fuma doar in masina personala.

Ce risca cei care incalca legea?
Fumatorii care sunt prinsi de politie sau jandarmerie ca fumeaza intr-un loc unde fumatul nu este permis, risca amenzi de la 100 la 500 de lei. Proprietarii de cladiri in interiorul carora se fumeaza, risca amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, iar autoritatile pot chiar sa le inchida unitatile in interiorul carora se fumeaza.

Cum va afecta legea antifumat proprietarii?

Desi legea antifumat in formatul adoptat in Romania este una destul de restrictiva, cei mai multi proprietari de baruri si terase sunt increzatori ca legea nu le va afecta foarte puternic afacerile. Se preconizeaza o scadere usoara a veniturilor in perioada imediat urmatoare datei de 16 martie, insa proprietarii de localuri se declara optimisti in legatura cu efectul pe termen lung. In multe state ale Uniunii Europene exista astfel de legi la care detinatorii de baruri, cluburi si restaurante s-au adaptat amenajand spatii speciale pentru fumat.

Citeste aici despre solutiile Practix pentru amenajarea spatiilor destinate fumatorilor.